Computer,Current Affairs,PDF,Reasoning,PDF,Topic,etc

Total Pageviews

Disclaimer:www.bankingfanda.ooo की सामग्री केवल जानकारी और शैक्षिक उद्देश्यों के लिए प्रदान की जाती है। हम इस वेबसाइट में प्रकाशित किसी भी पीडीएफ सामग्री / पुस्तकें / नोट्स / लेख के मालिक नहीं हैं। वेबसाइट के पीडीएफ सामग्री / पुस्तकें / नोट्स / लेख की शुद्धता या प्रामाणिकता के लिए कोई दावा नहीं किया गया है। किसी भी घटना में इस साइट या मालिक इस वेबसाइट या उसके उपयोग पर निहित जानकारी की सटीकता के लिए उत्तरदायी नहीं होंगे। www.bankingfanda.ooo इंटरनेट पर मुफ्त में उपलब्ध पीडीएफ सामग्री / पुस्तकें / नोट्स / लेख या लिंक जैसे अन्य संसाधनों आदि प्रदान करता है। यह साइट लेखों के कारण उत्पन्न होने वाली किसी भी सेवा के अवैध उपयोग और दुर्व्यवहार के कारण कोई ज़िम्मेदारी और कानूनी दायित्व नहीं लेती है और वेबसाइट पर प्रकाशित जानकारी। किसी भी लिंक्ड वेबसाइटों पर दिखाई देने वाली किसी भी जानकारी के लिए कोई ज़िम्मेदारी नहीं ली जाती है।
Disclaimer:www.bankingfanda.ooo की सामग्री केवल जानकारी और शैक्षिक उद्देश्यों के लिए प्रदान की जाती है। हम इस वेबसाइट में प्रकाशित किसी भी पीडीएफ सामग्री / पुस्तकें / नोट्स / लेख के मालिक नहीं हैं। वेबसाइट के पीडीएफ सामग्री / पुस्तकें / नोट्स / लेख की शुद्धता या प्रामाणिकता के लिए कोई दावा नहीं किया गया है। किसी भी घटना में इस साइट या मालिक इस वेबसाइट या उसके उपयोग पर निहित जानकारी की सटीकता के लिए उत्तरदायी नहीं होंगे। www.bankingfanda.ooo इंटरनेट पर मुफ्त में उपलब्ध पीडीएफ सामग्री / पुस्तकें / नोट्स / लेख या लिंक जैसे अन्य संसाधनों आदि प्रदान करता है। यह साइट लेखों के कारण उत्पन्न होने वाली किसी भी सेवा के अवैध उपयोग और दुर्व्यवहार के कारण कोई ज़िम्मेदारी और कानूनी दायित्व नहीं लेती है और वेबसाइट पर प्रकाशित जानकारी। किसी भी लिंक्ड वेबसाइटों पर दिखाई देने वाली किसी भी जानकारी के लिए कोई ज़िम्मेदारी नहीं ली जाती है।

Monday, 22 October 2018

Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018


 
Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018 banking fanda

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018





Q1. EBRD एक अंतरराष्ट्रीय वित्तीय संस्थान है. EBRD का पूर्ण रूप है-
(a) European Basel for Reconstruction and Development
(b) European Bank for Reconstruction and Department
(c) European Bank for Reconstruction and Development
(d) English Bank for Reconstruction and Development
(e) European Basic for Reconstruction and Development

S1. Ans.(c)
Sol. The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is an international financial institution founded in 1991.

 

Q2. EBRD का मुख्यालय कहाँ है?
(a) Rome
(b) Vienna
(c) Berlin
(d) Geneva
(e) London

S2. Ans.(e)
Sol. The European Bank for Reconstruction and Development is an international financial institution founded in 1991. As a multilateral developmental investment bank, the EBRD uses investment as a tool to build market economies. The Head Office of EBRD is in London, UK.

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018



Q3. IIB विकास के लिए एक बहुपक्षीय संस्था है जो अपने सदस्य राज्यों के बीच सामाजिक और आर्थिक विकास, समृद्धि और आर्थिक सहयोग को बढ़ावा देती है. IIB का अर्थ है-

(a) International Investment Bank
(b) International Indian Bank
(c) International Installment Bank
(d) International Institution Bank
(e) International Important Bank

S3. Ans.(a)
Sol. The International Investment Bank (IIB) is a multilateral institution for development that promotes social and economic development, prosperity, and economic cooperation between its member states. Main directions for its activities are the support of the small and medium-sized businesses and participation in financing socially significant infrastructure projects. The Bank provides loans primarily through leading domestic publicly owned financial institutions, development banks, export and import banks and agencies, or lends in partnership with other international institutions for development.

Q4. अफ्रीकी विकास बैंक अफ्रीका में पुर्तगाली भाषी देशों के लिए एक एकीकृत विकास रणनीति के कार्यान्वयन का समन्वय कर रहा है. निम्न में से वर्ष किस अफ्रीकी विकास बैंक की स्थापना हुई थी?
(a) 1984
(b) 1977
(c) 1972
(d) 1963
(e) 1967

S4. Ans.(d)
Sol. The African Development Bank (AfDB) Group is a regional multilateral development finance institution established to contribute to the economic development and social progress of African countries that are the institution’s Regional Member Countries (RMCs). The AfDB was founded following an agreement signed by member states on August 14, 1963, in Khartoum, Sudan, which became effective on September 10, 1964. The AfDB comprises three entities: the African Development Bank (ADB), the African Development Fund (ADF) and the Nigeria Trust Fund (NTF).

Q5. अफ्रीकी विकास बैंक का मुख्यालय कहां है?
(a) औगाडौगू
(b) आबिदजान
(c) पोर्टो नोवो
(d) अक्करा

(e) बमाको

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018


S5. Ans.(b)
Sol. The head office of African Development Bank is in Abidjan, Cote d'Ivoire.

Q6. बाजार स्थितियों द्वारा निम्न में से कौन सी दरों का निर्धारण किया जाता है और RBI द्वारा नही?
(a) बैंक दर
(b) SLR
(c) CRR
(d) स्फीति दर
(e) MSF

S6. Ans.(d)
Sol. Inflation rates is decided by the market conditions.

Q7. नए बैंकों की स्थापना के प्रस्ताव सक्रिय विचारधारा में हैं. कौन सा संगठन इस अनुमति देता है?
(a) भारतीय रिजर्व बैंक
(b) भारतीय बैंक संघ
(c) वित्त मंत्रालय
(d) आर्थिक कार्य संबंधी मंत्रिमंडल समिति

(e) सेबी

S7. Ans.(a)
Sol. Reserve Bank of India gives permission to Proposals for setting up of new banks are under active consideration.

Q8. बेसल मानदंड महत्वपूर्ण अंतरराष्ट्रीय नियामक शर्तें हैं. यह किस क्षेत्र के लिए है?
(a) बीमा
(b) बैंकिंग
(c) सूक्ष्म वित्त
(d) पेंशन निधि

(e) व्यापार

S8. Ans.(b)
Sol. Basel guidelines refer to broad supervisory standards formulated by these groups of central banks– called the Basel Committee on Banking Supervision (BCBS).

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018


Q9. निम्नलिखित में से कौन सा संस्थान भारत में वित्तीय क्षेत्र से सीधे जुड़ा हुआ नहीं है?
(a) मुंबई शेयर बाज़ार
(b) बीआईएफआर
(c) सेबी
(d) योजना आयोग

(e) आईबीबीआई

S9. Ans.(d)
Sol. Planning Commission.

Q10. निवेश पर चर्चा करने वाले अल्पकालिक सरकारी सुरक्षा का उल्लेख है. इसे किस प्रकार के निवेश के रूप में जाना जाता है?
(a) ऋणपत्र
(b) म्यूचुअल फंड
(c) राजकोष बिल
(d) लाभांश

(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S10. Ans.(c)
Sol. Treasury Bills are short-term (up to one year) borrowing instruments of the Government of India which enable investors to park their short-term surplus funds while reducing their market risk.

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018


Q11. ___________ भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) द्वारा चेक की तेजी से समाशोधन के लिए एक चेक समाशोधन प्रणाली है.
(a) IMPS
(b) CBS
(c) NPCI
(d) CTS
(e) NFS

S11. Ans.(d)
Sol. Cheque Truncation System (CTS) is a cheque clearing system undertaken by the Reserve Bank of India (RBI) for faster clearing of cheques.

Q12. NFS भारत में साझा स्वचालित टेलर मशीनों का सबसे बड़ा नेटवर्क है. NFS का पूर्ण रूप क्या है?

(a) National Financial Switch
(b) National Financial Service
(c) National Financial System
(d) National Financial Security
(e) National Financial Solutions

S12. Ans.(a)
Sol. National Financial Switch is the largest network of shared automated teller machines in India. It was designed, developed and deployed by the Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT).

Q13. CTS में "T" का क्या अर्थ है?
(a) Target
(b) Transport
(c) Transfer
(d) Timing
(e) Truncation

S13. Ans.(e)
Sol. CTS stands for Cheque Truncation System.

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018


Q14. NFS की मुख्य विशेषताएं क्या हैं?
(a) NFS ने उप-सदस्यता मॉडल पेश किया है जो आरआरबी और स्थानीय सहकारी बैंकों सहित छोटे, क्षेत्रीय बैंकों को एटीएम नेटवर्क में भाग लेने में सक्षम बनाता है.
(b) NFS ने 1.0.50% से ऊपर के आवेदन और नेटवर्क उपरिकाल के उच्च मानकों को बनाए रखा है, जिससे हमारे सदस्य बैंकों ने बढ़े हुए ग्राहक अनुभव को सुनिश्चित करने में मदद की है.
(c) विवाद प्रबंधन प्रणाली (DMS) ने स्थानीय नियामक आवश्यकताओं के अनुरूप होने के अलावा नेटवर्क में उच्च परिचालन दक्षता और ऑनलाइन लेनदेन जीवन चक्र प्रबंधन (चार्जबैक, प्रतिनिधित्व, आदि) का आसानी से लाभान्वित किया है.
(d) धोखाधड़ी जोखिम प्रबंधन (FRM) समाधान लेनदेन की निगरानी (वास्तविक समय में) और NFS नेटवर्क में लेनदेन को अस्वीकार करने के लिए मूल्य वर्धित सेवा के रूप में पेश किया जाता है.

(e) उपर्युक्त सभी NFS की मुख्य विशेषताएं हैं.

S14. Ans.(e)
Sol. Salient Features of NFS are given below:-
1. NFS has introduced sub-membership model which enables smaller, regional banks including RRBs and local co-operative banks to participate in the ATM network.
2. NFS has maintained high standards of application and network uptime of above 99.50% which has helped our member banks ensure enhanced customer experience.
3. The Dispute Management System (DMS), has benefitted members with high operational efficiency and ease of online transaction life cycle management (chargeback, representment, etc.) in the network apart from being compliant with local regulatory requirements.
4. NPCI has also tied up with International card schemes like Discover Financial Service (DFS), Japan Credit Bureau (JCB) and China UnionPay International (CUPI) which allows their cardholders to use ATMs connected to NFS network.
5. The Fraud Risk Management (FRM) solution is offered as a value added service to monitor transactions (in real time) and to generate alert or decline the transaction in the NFS network.

Q15. _____________ एक बैंक का नेतृत्व मॉडल है जो आधार प्रमाणीकरण का उपयोग कर किसी भी बैंक के बिजनेस संवाददाता (बीसी) / बैंक मित्रा के माध्यम से पीओएस (बिक्री बिंदु / माइक्रो एटीएम) पर ऑनलाइन अंतर-संचालित वित्तीय लेनदेन की अनुमति देता है.

(a) UPI
(b) NFS
(c) AEPS
(d) NACH
(e) CTS

S15. Ans.(c)
Sol. AePS is a bank led model which allows online interoperable financial inclusion transaction at PoS (MicroATM) through the Business correspondent of any bank using the Aadhaar authentication. AePS allows you to do six types of transactions.

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018

  Banking Awareness for IBPS PO/Clerk Exam 2018

No comments:

Ad